Transplantul de fecale

Atunci cand vine vorba despre chestii stiintifice imi place sa ma documentez pentru a le putea prezenta intr-o forma simpla. Nu conteaza din ce domeniu, atata timp cat este ceva interesant, nou, ma prinde rapid. Poti sa imi povestesti despre viteza luminii intr-o gaura neagra sau despre fecale, nu conteaza.

Din pacate nu am gasit un subiect complex pe care sa il abordez in sectiunea ‘dureri de cap’ (in care nu am mai scris de 100 de ani) asa ca m-am gandit sa scriu pe scurt despre:

Transplantul de fecale (doar nu credeati ca glumeam mai sus) – este o practica folosita atunci cand se produce un dezechilibru sever in sistemul digestiv. ‘Clostridium difficile’ este o bacterie care traieste in mod natural in intestinele noastre. In cantitati prea mari aceasta produce o inflamare a colonului si uneori moarte.

AAFE97ADFE1231837209939304448_pic-r-14366670687976b624e4267.jpg

In cazul in care bacteria nu cedeaza in fata tratamentelor conventionale, singura alternativa este un ‘transplant de fecale’. Acest tratament are o rata de succes de aproximativ 90%. Impresionant, avand in vedere ca este un ‘tratament de cacat‘ (probabil cea mai proasta gluma a mea).

 

Un filmulet care explica toata treaba asta (si inspiratia pentru articol):

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *