Pamantul nu arata asa cum credem noi

Si nu, nu este o conspiratie, este doar o conventie in ceea ce priveste reprezentarea grafica a acestuia (harti).

Faptul ca hartile sunt orientate N-S (nu) este doar o intamplare.  Pentru a face mai usoara intelegerea acestora si pentru a elimina eventualele probleme care ar putea aparea, o harta reprezentata S-N este la fel de corecta ca una reprezentata N-S. Chiar daca arata ciudat, faptul ca este privita invers, nu o face gresita sau lipsita de acuratete. Este doar o chestiune de perspectiva, iar daca stam sa ne gandim: cine decide care este ‘sus-ul’ si care este ‘jos-ul’?

S-N:

rasturnat

Sursa: aici

Se crede ca modul ‘clasic’ in care reprezentam hartile, a fost ales datorita faptului ca, de multe ori, nordul este asociat cu bunastarea. Tarile nordice sunt mult mai dezvoltate si prospere, iar speranta de viata este mai ridicata. De partea cealalta (la propriu), sudul este asociat cu saracie, boala si speranta de viata scazuta (sursa).

S-a decis astfel ca felul in care arata hartile sa fie cel pe care il stim cu totii. Este practic imposibil sa te feresti de harti. Le gasesti oriunde: la scoala, gps, internet, ghiduri turistice, carti sau relatari istorice.

N-S (O imagine familiara! Ce usurare!):

world-map-large

Sursa: aici

Familiara, dar incorecta. De ce? Pentru ca o reprezentare fidela a unui glob pe o suprafata plata, este imposibila. Adica harta clasica, cea cu care suntem obisnuiti, este incorecta? Sa spunem doar ca este un compromis intre suprafata si forma unitatilor reprezentate.

Ideea este ca, daca o harta foloseste forma exacta a continentelor, suprafetele vor avea de suferit foarte mult, iar daca se pastreaza suprafata exacta a continentelor, forma acestora va avea de suferit.

article-2596783-1CD3530000000578-650_964x813

Sursa: aici

De exemplu, atunci cand se tine cont de forma, harta arata exact ca cea de mai sus:

Incorect! Din cate se poate observa, Africa are aceeasi suprafata cu Groenlanda. De fapt Africa este de 14 ori mai mare decat Groenlanda.

Africa este uriasa. De fapt, pe suprafata acesteia am putea pune la un loc USA, Groenlanda, China, India si o parte din Europa.

Aceasta ‘greseala’ creeaza confuzii atunci cand vine vorba de suprafata anumitor continente.

Mai jos este o harta care prezinta corect suprafata continentelor, dar dupa cum se poate observa, forma acestora are de suferit:

article-2596783-1CD3619700000578-454_964x608

Sursa: aici

Exista si o solutie de mijloc, de exemplu, tipul de harti folosite de National Geographic, fac un compromis intre forma si suprafata.

Primele forme de harti propriu-zise au aparut in Grecia Antica (600 i. Hr) si joaca in continuare un rol extrem de important in vietile noastre.

Data viitoare cand va uitati la o harta ganditi-va ca nu tot ceea ce vedem este neaparat real.

Acest articol are 2 comentarii

  1. Radu Reply

    Este vorba despre sistemul de proiectie folosit pentru a redacta harta. Este imposibil de trecut globul pamantesc care este sferic in plan fara sa existe deformari deci indiferent de tipul de proiectie ales vor exista zone “deformate”.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *