(P) Uscatoarele de maini

Avand in vedere ca in ultimul timp incerc sa fiu cat se poate de bland cu planeta, ma bucur sa vad ca ne indreptam spre un viitor mai bun, mai verde, prin intermediul folosirii unor metode simple. Un exemplu la indemna ar fi folosirea a unor uscatoare de maini in locul clasicelor prosoape de hartie.

Avand in vedere ca Uniunea Europeana a impus o serie de obiective pe care trebuie sa le atingem pana in anul 2020, orice mijloc prin care se poate micsora cantitatea de deseuri pe care o producem este bine-venita. Orice copac pe care nu il taiem este o gura de oxigen de care vom avea mare nevoie!

Nu apar doar elemente de natura ecologica. O investitie de acest gen se amortizeaza rapid, sumele economisite pe termen lung fiind considerabile. Orice persoana care detine o afacere se concentreaza pe trei aspecte: confortul clientului, servicii/produse de calitate si profit. O investitie facuta cu cap contribuie intr-o masura mai mare sau mai mica la atingerea acestor trei obiective. Din fericire, antreprenorii din Romania (mai ales cei tineri) inteleg nevoile, sunt deschisi catre nou si nu pleaca de la idei preconcepute.

Mai mult, exista localuri in care nu exista o metoda de uscare a mainilor de niciun fel. De exemplu, am fost in locuri in care trebuia sa iti usuci mainile folosind hartia igienica (oare cat de igienca este aceasta practica?) sau pe tricou. Asta nu inseamna neaparat ca frecventez locuri ieftine (chiar daca o fac). Dupa parerea mea, nu conteaza daca este vorba despre localul unui hotel de 5 stele sau despre un mic barulet de cartier. Accentul trebuie pus pe sanatatea si confortul clientilor.

Din punct de vedere estetic, un lucru pe care nu il suport esta ca atunci cand ma duc la toaleta sa vad un morman de prosoape de hartie aruncate intr-un cos umplut cu varf (sau aruncate neglijent pe langa acesta). Este o chestie de gusturi, dar din punctul meu de vedere apare senzatia de dezordine, deci, inevitabil, de mizerie. In acelasi timp, persoana care se ocupa de curatenie va avea o viata mai usoara.

Daca tot am pomenit de igiena, ma gandesc ca numarul de bacterii care se transmit prin folosirea unei metode lipsite de contact direct este mult mai mic decat in cazul metodei clasice. Mai nou, au aparaut acele uscatoare duale, care fac intreg procesul extrem de rapid (8 secunde) si curat.

Un alt exemplu: sa ne imaginam ca suntem la un control medical. Stim cu totii ca, mai ales in Romania, exista foarte multe bacterii care se iau din spitale si policlinici. Cum ar fi sa trebuiasca sa atingi sulul de prosoape de hartie pe care nu sti cine si cu ce boala l-a atins inaintea ta.

Ca o concluzie, avantajele majore ale acestor uscatoare de maini, ordonate in functie de importanta acestora pentru mine, sunt:

  • igiena – prin reducerea riscurilor de a intra in contact cu vreo bacterie.
  • economisirea hartiei – care merge mana in mana cu reducerea costurilor.
  • confortul meu in calitate de client.
  • factorul estetic

photo credit: invisible monsters washing hands via photopin (license)

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *