Importanta apei in istoria Pamantului

Acum 5.000 milioane de ani, soarele, o tanara stea inconjurata de praf si gaz, isi incepea minunata calatorie. Pe parcursul multor ani, praful si gazul au dat nastere primelor planete formand sistemul solar in care ne aflam, avand onoarea de a fi unul, daca nu chiar singurul care gazduieste viata.

Pamantul de acum 4.400 milioane de ani nu semana deloc cu cel de astazi. Acesta era o minge de lava incinsa, extrem de instabila si deloc primitoare.

Acum 3.900 milioane de ani pamantul incepea sa se raceasca, doar ca sa se trezeasca sub asediu. Acesta este atacat de meteoriti timp de aproximativ 12 milioane de ani, urmand ca apa adusa sa se acumuleze, iar la sfarsitul bombardamentului, sa acopere suprafata pamantului.

Apa a avut un rol esential in formarea pamantului si a vietii. Chiar daca nu se stie exact cum, se crede ca primele forme de viata au aparut in apa.

Acum 3.500 milioane de ani, bacteriile se adunau in colonii numite Stromatolite. Treptat, acestea au impanzit apele. Pentru a se hrani, Stromatolitele folosesc fotosinteza, proces in urma caruia se produce oxigenul. In urmatorii 2.000 milioane de ani, oxigenul a continuat sa fie produs si sa se acumuleze. In concluzie, oxigenul atat de necesar vietii, isi are originea in apa!

Apa este una dintre cele mai importante resurse de care dispunem. Folosim apa pentru a bea, a gati, a spala, pentru mancare (pesti), energie electrica (hidrocentrale), dar si indirect, in orice alta activitate. La un moment dat tot ce ne inconjoara intra in contact cu apa.

Din nefericire, oamenii distrug si polueaza tot ce universul a creat in miliarde de ani, cu o usurinta incredibila. Chiar daca nimeni nu recunoaste, cu totii suntem vinovati pentru distrugerea resurselor naturale ale pamantului, Pamant care ne-a dat viata.

In anul 2016, aproximativ 655.432.051 oameni nu au acces la o sursa sigura de apa (sursa)

Pentru cine are 1 ora si 30 de minute poate urmari documentarul asta, de unde m-am si inspirat, si poate intelege cum s-a format pamantul.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *