Despre gaurile negre

Pentru a intelege gaurile negre, trebuie sa stim cum functioneaza o stea.

O stea exista atata timp cat se pastreaza un echilibru intre radiatia produsa de nucleu si, din sens invers, forta gravitationala a acesteia. Forta gravitationala actioneaza la fel ca si in cazul pamantului, dar o forta mai mare. In nucleul unei stele, atomii de hidrogen se combina, doi cate doi, rezultand un atom de heliu si energie. Aceasta energie impinge impotriva fortei gravitationale, care apasa din exterior, rezultand o stare de echilibru.

Pe masura ce se formeaza heliu, acesta incepe sa fuzioneze in carbon, carbonul in neon, neonul in oxigen si asa mai departe pana cand se ajunge la fier. Fierul nu poate fuziona in alt element, asa ca, pe masura ce acesta se acumuleaza, radiatia produsa de nucleul stelei se micsoreaza. In acest moment nu mai exista un echilibrul intre radiata produsa de nucleu si forta gravitationala, asa ca situatia devine extrem de instabila.

Odata ce s-a ajuns la acest moment critic, gravitatia uriasa a stelei concentreaza toata masa acesteia intr-un spatiu foarte mic, iar in urma unor reactii complexe rezulta o supernovă (o explozie extrem de puternica):

Daca steaua are o masa suficinet de mare, in urma supernovei, se produce o gaura neagra, al carei nucleu va avea o densitate imensa.

Nimic nu poate scapa unei gauri negre, aceasta ‘inghite’ orice, de la materie pana la lumina, astfel, timpul are si el de suferit in apropierea unei gauri negre. Mai jos este o animatie a unei gauri negre care trece prin fata unei galaxi si ‘indoaie’ traiectoria luminii:

gaurile negre

sursa

Singurul mod in care o gaura neagra poate ‘muri’ este trecerea timpului. In timp aceasta se va micsora, si eventual, va disparea intr-o explozie violenta. Acest fenomen este datorat radiatiei hawking descoperita de celebrul Stephen Hawking.

Acest subiect este unul extrem de interesant si poate fi dezbatut ore in sir.

In incheiere, gravitational waves, a caror existenta a fost dovedita la inceputul anului, apar si in urma ciocnirii violente a doua gauri negre:

Am prezentat mai sus doar chestiile pe care le-am inteles, mai multe informatii aiciaici si, mai ales, aici.

 

Acest articol are 6 comentarii

 1. Psionics Reply

  Nu, sunt fizician, insa
  “In incheiere, gravitational waves, a caror existenta a fost dovedita la inceputul anului, sunt rezultatul ciocnirii violente a doua gauri negre”
  este eronat.
  Undele gravitationale nu sunt neaparat rezultatul ciocnirii a 2 gauri negre.
  Undele gravitationale sunt create de catre fiecare obiect din univers.
  Undele gravitationale au fost descoperite inca de anul trecut insa doar anul asta, dupa verificari si revericari si rereverificari.

 2. Cezar Reply

  Undele gravitationale au fost prezise si de Einsten. Din nefericire el nu a putut sa le demonstreze sau nu a avut timp. Nu stiam ca te pasioneaza astrofizica! Eu abia astept sa lanseze James Webb.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *