De ce site-urile care fac spam nu rezista

Atunci cand iti faci un site, il poti privi fie ca pe o pasiune, fie ca pe o afacere. Daca vrei o afacere, evident, te gandesti cum sa scoti bani din ea. Cea mai frecventa greseala este ca majoritatea persoanelor au impresia ca un site nu necesita o investitie consistenta.

Avand in vedere ca scopul este sa ‘faci bani’, nu te poti astepta sa ii faci din nimic. Nu functioneaza asa. Este nevoie de un plan serios de marketing (plecand de la premisa ca restul este perfect: continut, optimizare, tema, etc), un studiu specific si un buget. Pana si site-urile organizatiilor non profit, pe langa cerseala, investesc masiv in publicitate. Simplu, asta este mecanismul. Pentru a produce bani, trebuie sa investesti bani. De cele mai multe ori banii pe care ii investesti nu se amortizeaza imediat. Este nevoie de rabdare si de timp.

In Romania avem 4 metode de monetizare a unui site:

 1. Marketingul afiliat – singurul care functioneaza cu adevarat.
 2. Sponsorizari pentru prezentari de produse (trebuie sa ai un public foarte mare si targetat).
 3. Reclama clasica – pay per view (foooooarteee prost platita in Romania).
 4. Continut platit – cititorii platesc un abonament lunar pentru ceva continut exclusiv (trebuie sa ai un public fidel si continut calitativ).

In 2016, undeva la 14% dintre persoanele care acesau site-uri romanesti, foloseau o forma de AdBlock (sursa). Trendul este, evident, ascendent. Deci, dupa ce ca reclama clasica este foarte prost platita, undeva spre 20% dintre utilizatori nu o vad.

Bun, daca nu ai investit bani in promovarea site-ului, nu o sa poti scoate bani din el. Am stabilit asta, da? Dar daca spamezi?

Spamul clasic, prin email, nu mai functioneaza de mult. Este ineficient, incomod si ilegal.

Spamul ‘legal’ de pe retelele de socializare poate fi facut tot cu bani catre Facebook. Anul acesta Facebook a scazut foarte mult rezultatele livrate pentru aceasi suma de bani cu care anul trecut se facea treaba bunicica.

Spamul in grupuri de Facebook. In primul rand trebuie sa fie grupuri mari, care sa aiba legatura cu nisa pe care activeaza site-ul tau. In al 2-lea rand, la fel ca si in cazul paginilor, doar 14-15% (sper sa imi aduc aminte corect procentul) dintre membrii unui grup vad aceeasi postare.  In al 3-lea rand, administratorul grupului te boate bana cu un simplu click. Exista si grupuri facute special pentru asa ceva, dar majoritatea membrilor vor fi cu siguranta tot spameri in cautare de cititori.

Dupa parerea mea singurele metode prin care poti creste un site, sunt:

 1. Continut de calitate si mult, mult timp.
 2. Focus pe cuvinte cheie si pupat Google in fund pentru o pozitie buna.

Astea-s gratis si sunt singurele care merg daca nu ai bani pentru campanii de marketing, trust me.

site-urile care fac spam

**acest articol este sponsorizat de mine.

Acest articol are 3 comentarii

 1. Marius Cucu Reply

  Marketing afiliat merge in Romania? E o gluma?! 😀
  Ai fi uimit, dar merge binisor email marketing-ul. Trebuie facut cu cap, atata tot. 🙂

  • Ioan Reply

   Merge comparativ cu celelalte metode de monetizare. Daca te raportezi la munca pe care o investesti … nu merge deloc.

 2. Pingback: Recomandarile saptamanii #7 | Podul Minciunilor

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *