Cum se acordeaza o chitara?
cum ce acordeaza o chitara

photo credit: DSC_1721 via photopin (license)

Acordarea chitarei este un lucru foarte important. O chitara care este acordata gresit nu va produce un sunet armonios, si iti va produce tie, cel care foloseste chitara, frustrare si nemultumire.

Cunoastem deja corzile chitarei, acestea sunt sase la numar, numerotate de jos in sus, cu grosime crescatoare si in acordanj standard ar trebui sa arate cam asa:

1 – e sau Mi subtire
2 – B sau Si
3 – G sau Sol
4 – D sau Re
5 – A sau La
6 – E sau Mi

Dupa un timp, acordarea se va putea face dupa ureche. Pana atunci se pot folosi diverse programe sau accesorii:

AP Tuner este un program gratuit pentru Windows, acesta se downloadeaza de aici. Se strange cheita corespunzatoare fiecarei corzi pana cand acul de pe ecran va ajunge in dreptul notei dorite.

gStrings este o aplicatie gratuita pentru telefonul mobil care functioneaza exact ca si AP Tuner doar ca ruleaza pe telefonul mobil, este bine sa o ai instalata atunci cand mergi undeva unde nu ai acces la un PC/Laptop:

Se poate folosi si un acordator, acesta poate fi cumparat dintr-un magazin de muzica. Nu prea ii vad sensul deoarece aplicatiile de mai sus functioneaza la fel de bine si sunt gratuite. Cele mai multe chitare electro actustice au integrat un sistem de acordj.

In cazul acordarii “dupa ureche” se foloseste urmatoarea tehnica:

Se ia ca si reper coarda cea mai groasa (6)E – Mi. Apasand pe fretul 5 al corzii (6)E – Mi, rotim de cheita corespunzatoare corzii (5)A – La in pozitie libera, pana cand cele doua sunete sunt identice.

Luam ca reper coarda (5)A – La. Apasand pe fretul 5 al corzii (5)A – La, rotim de cheita corespunzatoare corzii (4)D – Re in pozitie libera, pana cand cele doua sunete sunt identice.

Luam ca reper coarda (4)D – Re. Apasand pe fretul 5 al corzii (4)D – Re, rotim de cheita corespunzatoare corzii (3)G – Sol in pozitie libera, pana cand cele doua sunete sunt identice.

Luam ca reper coarda (3)G – Sol. Apasand pe fretul 4 al corzii (3)G – Sol, rotim de cheita corespunzatoare corzii (2)B – Si in pozitie libera, pana cand cele doua sunete sunt identice.

Luam ca reper coarda (2)B – Si. Apasand pe fretul 5 al corzii (2)B – Si, rotim cheita corespunzatoare corzii (1)e subtire – Mi in pozitie libera, pana cand cele doua sunete sunt identice.

(pozitie libera inseamna ca nu se apasa pe nimic, coarda se canta libera)

Acest procedeu nu este recomandat incepatorilor. Puteti incerca metoda iar apoi sa va verificati cu una dintre metodele de mai sus pentru a fi siguri ca instrumentul este acordat corect.

inapoi

 

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *